Je kunt een vraag hebben die het systeem van je familie raakt, of bijvoorbeeld het systeem van je organisatie. Hieraan kun je werken via familie- en organisatieopstellingen. Dat doe je met een groep mensen, anders dan familie of collega’s. De onderlinge dynamiek wordt helder door gebruik van representanten die juist niet betrokken zijn bij het systeem waar een vraag over gesteld wordt.

Je kunt hierdoor kijken naar wat er zich wezenlijk afspeelt in de onderbewuste lagen van een systeem en daar een beweging in creëren.

 

Hoe verloopt een opstelling?

Een vraagsteller deelt in de groep kort zijn of haar probleem met de opsteller. Daarna bepaalt de opsteller met welke rollen de opstelling zal beginnen. Intuïtief kiest de vraagsteller mensen uit de groep die de op te stellen personen of thema’s representeren. Zij vertegenwoordigen bijvoorbeeld familieleden of collega’s of thema’s als een ziekte, de missie etc. Dan stelt de vraagsteller intuïtief de representanten in de ruimte op, op de plek die op basis van het innerlijk beeld of gevoel juist voelt. Vaak stel je als vraagsteller ook een representant van jezelf op en ga je zelf aan de kant zitten om de opstelling te bekijken.

De representanten weten niets tot weinig van de vraagsteller en zijn systeem, maar eenmaal in het veld gebeurt er iets opmerkelijks. De representanten voelen de emoties van degene die zij representeren en voelen hun plek in dit systeem. Zij hoeven daar niets voor te doen. Dit fenomeen is tot nu toe onverklaarbaar, maar werkt áltijd. Bert Hellinger, ontwikkelaar van opstellingen als werkvorm, noemt dit het ‘wetende veld’ waarin representanten toegang krijgen tot delen van de systeemenergie. Hoewel hier tot op heden er nog geen wetenschappelijke verklaring voor is, lijkt het een kwestie van tijd voordat de kwantumfysica hier over zal publiceren.

 

De opsteller neemt waar wat er in het veld gebeurt aan dynamieken, bevraagt representanten, stelt bewegingen voor en voegt elementen toe als dat nodig is. De dynamieken leveren inzichten over verstrikkingen of patronen. Systemische zinnen worden op verzoek door representanten uitgesproken om verstrikkingen te verhelpen. De vraagsteller kan nu eventueel zelf in de opstelling gaan staan om de energie te ervaren. Deze voelt dan direct het verschil als de opsteller de opstelling naar de juiste ordening begeleid en de systeemenergie weer kan stromen. Representanten voelen heel goed wanneer het ontstane beeld voor de vraagsteller ‘klopt’ en de opstelling afgerond kan worden.

Voor representanten zijn er simpele methodes om uit de tijdelijke energie te stappen en weer alleen in de eigen energie te zijn.

 

De vraagsteller heeft door de opstelling te beschouwen en beleven inzichten verkregen waarmee het eigen innerlijk beeld kan veranderen.  Vaak brengt een opstelling voor de vraagsteller opluchting alsof er iets van hem of haar is afgevallen. Bij een pittig probleem kunnen meerdere opstellingen nodig zijn om een patroon te doorbreken, maar in één opstelling kun je heel verhelderende inzichten opdoen waar je met je hoofd nooit op gekomen was.

 

Voor elk soort systeem kun je opstellingen doen. Naast familie- en organisatiesystemen kun je bijvoorbeeld ook jezelf als systeem  opstellen met allerlei innerlijke delen. Systemen kunnen ook zijn: een branche, een land, een doel, je levenspad, een structuur en bijvoorbeeld een maatschappelijk thema. Niets is gek om op te stellen als je vastloopt omdat je met je hoofd geen verklaringen meer kunt bedenken voor de stokkende energie die je bemerkt.

 

 

“Iedereen aan de opstellingen, daar wordt de wereld mooier van!” 
Systemisch werken wérkt. Meer info? www.josseliennathalie.nl