Eh… wat niet? Eigenlijk alles waar je klaar mee bent omdat het je zoveel energie kost of wat voor je hoofd verborgen blijft.

De metafoor van de rode bal onder water houden, vind ik altijd superhelder. “Er is wel wat aan de hand, maar ik prefereer er niet volledig naar te kijken of het aan te gaan, want ik kan niet overzien hoe kwetsbaar me dat gaat maken”. Hele mensenlevens kunnen we thema’s onder water houden. Het enige wat het je kost is je vrijheid om met plezier te kunnen doen wat je echt wilt (je hebt je handen immers niet vrij) plus een groot deel van je aandacht en energie. Het brengt je natuurlijk ook wat: controle. Het hebben van controle houdt de meeste mensen overeind, die controle los (moeten) laten maakt angstig. Je ego is dus heel blij dat je die bal onder water houdt!

Je onderbewuste is echter minder enthousiast: je bent maar een halve les aan het leren; je onderbewuste wil dat je er echt werk van maakt en het thema helemaal aangaat.  Al het gevoel onderdrukken wat met het thema gepaard gaat is gelijk aan een groot deel van je echte zelf ontkennen. In mijn optiek kun je niet haakser handelen dan de bedoeling is als mens. In je leven op aarde heb je dingen uit te werken en je authenticiteit te vinden en vieren.

Het is psychotherapeut Bert Hellinger dik 50 jaar geleden gelukt om een werkmethode te ontwikkelen waarbij je toegang krijgt tot die laag van je onderbewuste. Daar vind je zo’n rijke informatiebron om uit te putten en meer gesynchroniseerd te raken met de juiste stappen voor jou als individu. Zo heb ik persoonlijk heel veel baat gehad bij o.a. klassieke familieopstellingen. Ik zat nogal verstrikt in overtuigingen, thema’s en dynamieken die ik heb opgedaan in mijn familiesysteem. Die verstrikkingen gaan aankijken kan best confronterend zijn. Het raakt je echter enorm als vertegenwoordigers / representanten van mensen uit jouw systeem zichtbaar maken waar het wringt.  Hoe dat kan blijft tot op de dag van vandaag een wonderlijk fenomeen, maar  wat helder is, is dat een opstelling werkt op de laag van het onderbewuste of je intuïtie in plaats van op ratio.  De inzichten hielpen mij om me anders te leren verhouden tot mijn familie. En anders denken = anders voelen = anders handelen. Dat heeft me meer vrijheid en zingeving opgeleverd. Het werken op een laag van wijsheid anders dan in je hoofd is zo aan te raden!

De koppeling van opstellingen met creatieve werkzaamheden is een vorm die ik in mijn zoektocht naar allerlei soorten opstellingen zelf nog weinig ben tegengekomen. JA! Sessies zijn door de loop van mijn leven en dat van mijn zus dan ook spontaan ontstaan. Ik denk dat deze combinatie zo enorm krachtig en verdiepend werkt omdat we twee werkvormen door elkaar vlechten die allebei gevoed worden door het onderbewuste. Omdat we bij een JA! Sessie op een toegankelijke manier en gestructureerd op thema’s focussen krijg je wat onderbewust is boven tafel en je ego blijft relaxt. Je wordt gewoon op een prettige manier meer verbonden met wat echt belangrijk voor je is. ‘Op stroom’ zitten, hoe goed voelt dat?